keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Paleo Pizza


Heippa!

Viime viikon viimeinen päivä olikin pizzasunnuntai. ;) Perheemme keskuudessa alusta asti itse tehty pizza on jo kauan ollut suurta herkkua, viikonloppuruokaa. Teemme siis pohjatkin itse. Mutta nyt ruokarajoitusteni myötä pizzan teko on jäänyt vähiin ymmärrettävästä syystä. Kerran taisin tehdä oman pohjani gluteenittomista jauhoista, mutta kun ruokavalio vaihtui kokonaan viljattomalle, ei näidenkään jauhojen käyttö enää käynyt. Joskus taisin myös kokeilla myös Kotipizzan gluteenitonta pizzaa, joka oli jokseenkin sitkeää..
Mutta nyt juhannukseksi veli haikaili, että tehtäisiin pizzaa. Aloin pohtia, miksei sitä voisi tehdä täysin viljattomanakin - joku on ihan varmasti keksinyt saman ennen minua! Etsiskelin ohjeita ympäri nettiä ja törmäsin karppausfoorumille, josta löytyi hyvältä vaikuttava siemenleivän ohje pizzapohjaksi. Muokkauksella sain ohjeesta itselleni sopivan ja hyvän paleosti - ja vieläpä ilman kananmunaa. :)



Paleo pizzapohja
(viljaton(=gluteeniton), maidoton, kananmunaton, soijaton) (alkup. ohje by tsili)
Huom! määrät ovat arvioita, en tarkemmin mittaillut niitä tekemisen aikana

0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl manteleita

1 dl vettä
2 rkl kookosjauhoa
2 rkl perunajauhoa
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta

Siemenet ja pähkinät hurautetaan tehosekoittimessa jauhoksi; leivinjauhe, perunajauho sekä kookosjauho sekoitetaan mukaan. Sekoitetaan veteen psyllium, annetaan turvota hetki.

Jauhot lisätään vesiseokseen, tuloksena on suht tiivis taikina josta on helppo muotoilla pellille rieskan tapaisia joko lusikalla tai kostutetuilla sormilla. Paistetaan paksuudesta riippuen 15-20 min 225°C uunissa. Oma kokemus: tällä määrällä tuli 1 pizzapohja, joka olisi omasta mielestäni saanut olla isompikin - mutta toisaalta ohuempi.. eli määriä voisi hivenen lisätä?


Pizza ennen uuniin menoa. :)


Pinnalle
tomaattikastiketta/pyrettä tuubista
siivutettua kinkkua (lihatiskiltä)
 pekonia
(tuore)ananasta paloina
paprikaa
1 iso valkosipulin kynsi siivutettuna
paistettua sipulia
muutama aurinkokuivattu tomaatti siivuina
oreganoa
oliiviöljyä (lopuksi)

Esipaistoin pohjalättyä n. 10 minuuttia. Sen jälkeen voitelin pinnan tomaattikastikkeella ja ripottelin päälle ainekset ja sitten koko höskä takaisin uuniin. En katsonut kelloa, mutta ehkä joku vartin verran annoin paistua, kunnes leipäosa alkoi muuttua ruskeaksi. Silti huomasin syödessä, että pohja olisi kannattanut paistaa ensin kypsäksi asti, ja sitten vasta laittaa täytteeet. Nyt pohja jäi nimittäin erityisesti keskeltä turhan kosteaksi. Lisäksi se oli makuuni tosiaan liian paksu.



Pikkuvioista huolimatta tuli aivan mielettömän hyvää! Kuin oikeaa pizzaa, ahh nam! Olihan tässä tekemisessä oma vaivansa, mutta kyllä mielestäni kannatti. :) Lisäksi seuraavalla kerralla (juu, tämä todellakin menee uusintaan!) voisi vielä tehdä cashew- tai makadamianjuustoa päälle..

Oma ongelmansa tekemisessä oli silti muu perhe, jotka tekivät pohjansa normi vehnäjauhoilla. Ja sitä jauhoa olikin sitten joka paikassa, kun muut eivät olleet kovinkaan tarkkoja. Löysin sitä mm. pilkottujen paprikoiden ja sipulin päältä, sekä jopa aterinlaatikosta(!). En tietenkään käyttänyt niitä paprikoita&sipuleita, vaan pilkoin uudestaan itselle omat. Kyllä taas huomasi, että muiden tekemisiä saa erityisesti tarkkailla.. Ties montako kertaa olen altistusta saanut kun en ole tiennyt! Eniten silti ärsyttää, että muut eivät voi itse pitää huolta - ihan kuin haluaisivat minun voivan huonosti (vaikka tiedän toki ettei asia niin ole). Yritin kaikkeni, etten olisi saanut omaan pizzaani vehnää, mutta vaikea sitä on estää kun valkea jauho pölyääkin niin herkästi. Siispä en ihmettelisi jos olisin saanut altistusta ja oireita on tulossa. Ikiomaa kämppää&keittiötä odotellessa... Tai sitten ensi kerralla muut saavat tyytyä valmispohjiin. ;)



Anteeksi negatiivinen loppuosa, piti vähän avautua aiheesta. :D Mutta tosiaan, suosittelen kokeilemaan tätä herkkua jos pizzasta yhtään tykkää! :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti